A dat Simona Halep în judecată firma care i-a dat suplimentul contaminat? Trei semne uriașe de întrebare în scandalul de dopaj

de: Sorin Barbu
16 10. 2023

Simona Halep se pregătește de două procese foarte importante. Cel puțin așa susțin avocații ei! Este vorba despre acțiunea de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, unde speră să scape de suspendarea de patru ani, dar și despre atacul la firma care i-a livrat suplimentul contaminat. Despre niciuna dintre aceste acțiuni nu se știe nimic, iar fanii au început să se întrebe de ce atâta mister?

Simona Halep nu a dat în judecată firma care i-a trimis suplimentul nutritiv contaminat?

Simona Halep a anunțat prin vocea avocaților ei că a dat deja în judecată Quantum Nutrition, firma care i-a trimis la New York suplimentul contaminat: Keto MCT. Miza acestui proces este una uriașă: 10 milioane de euro. Reprezentanții firmei canadiene au spus în timpul procesului de la Sport Resolutions că au luat acest produs de la Custom Food Packaging și au plătit 1.223 de dolari canadieni (n.r. – aproximativ 856 de euro) pentru un lot de 887 de flacoane de Keto MCT, o pulbere de bază de colagen din pește și ulei de palmier. Doar că firma cu pricina a dat faliment! Iar asta s-a întâmplat la trei săptămâni după ce Halep a fost informată oficial, pe 7 octombrie 2022, că est suspendată provizoriu pentru dopaj.

Problema este că nu există încă niciun semn că Simona Halep ar fi demarat acțiunea în justiție. Jurnaliștii Gsp.ro susțin că au stat de vorbă cu mai mulți juriști care au spus că procedurile civile pentru daune împotriva unei companii sunt demarate în orașul în care are sediul firma acuzată. Doar că la Curtea de Justiție din regiunea canadiană Ontario nu a fost înregistrată nicio acțiune. Este ceea ce au susținut și reprezentanții companiei, care l-au contrazis astfel pe avocatul jucătoarei.

„Am dat în judecată compania canadiană cu mai bine de o lună și jumătate în urmă. Procesul nu poate să fie decât unul de despăgubire, el nu va avea decât o influență civilă, nu poate să aibă niciun un fel de influență în dosarul sportiv”, anunța avocatul Bogdan Stoica pe 18 septembrie.

Simona Halep a jucat ultimul meci pe 29 august 2022, la US Open, când a pierdut în primul tur cu Daria Snigur

Semne uriașe de întrebare în scandalul Simona Halep

Cazul de dopaj în care Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj ridică foarte multe semne de întrebare. Primul ar fi legat de academia lui Patrick Mouratoglou pentru că nimeni nu-și explică cum reprezentanții ei au ales să colaboreze cu o firmă atât de mică, despre care nu se știa mare lucru. Antrenorul francez a spus la procesul de la finalul lunii iunie „că avea cunoștință de faptul că John Koveos a sponsorizat mai mulți sportivi, unii dintre ei fiind acum antrenori sau foști jucători”.

A doua problemă este de ce Simona Halep a uitat de două ori să menționeze produsul Keto MCT. Prima oară în formularul de doping din august 2022, de la turneul unde a fost testată, iar a doua oară pe 26 octombrie 2022, când a răspuns întrebărilor procurorilor de la Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA).

O altă chestiune care nu are răspuns este cum de problemele din pașaportul biologic al Simonei Halep au apărut după ce a început colaborarea cu academia Patrick Mouratoglou.

Trebuie spun că tribunalul Sport Resolutions a admis că Simona Halep a fost consumat un supliment nutritiv contaminat accidental, dar în motivare se spune clar că jucătoarea a luat Roxadustat și dintr-o altă sursă. Acuzațiile provin de la pașaportul biologic sunt foarte serioase și duc la concluzia că este vorba de un dopaj pe o perioadă mai lungă, poate chiar prin manipularea sângelui.

Citește și: Simona Halep ar putea deschide cel mai mare proces din istoria sportului